Hepo

Hepo biedt waterdichte oplossingen voor aanleggers van vijvers en
zwembaden
via het verwerken van glasvezel versterkt polyester.

Tip: verzorg uw fundering en metselwerk

11 - 07 - 2012

Bouwt u een vijver of zwembad? Dan moet u op een aantal zaken letten bij het maken van de kuip.

Verzorg voor een stabiele vloerplaat

Zorg eerst en vooral voor een stabiele vloerplaat. Een betonnen vloer van 10 cm dik met een betonnen bewapening van 8 mm is een minimumvereiste. In sommige gevallen is een dikkere plaat met meer versterking nodig, bijvoorbeeld als u dieper graaft dan het grondwaterpeil. Een drainage naar een put onder de vloerplaat, is geen slecht idee. Staat het grondwaterpeil te hoog? Dan kunt u alles gemakkelijk leegpompen. Dit kan ook nuttig zijn als u later het zwembad of de vijver wilt leegmaken. Want zo krijgt u geen problemen met opwaartse druk van het grondwater.

Plaats betonijzers

De vloerplaat kunt u het best mooi gelijk maken. Dan kan die meteen dienen als bodem. Let erop dat u bij de plaatsing van de muren een goede verbinding maakt met de vloerplaat. Bij het gieten van de bodemplaat plaatst u daarom enkele betonijzers om de verbinding met de muren te maken. Doe dit op geregelde afstand, bijvoorbeeld om de 60 cm. Hebt u om een of andere reden geen betonijzers geplaatst? Dan kunt u dat nog later doen met behulp van chemische verankering.

Maak sterke muren

Bij grotere zwembaden raden we u aan om de muren in gegoten beton te maken. Hiervoor bestaan gietmallen die aan beide zijden glad zijn. Bij een goede plaatsing van deze mallen is het niet meer nodig om achteraf nog de muren te bezetten. U kunt ook opteren om met betonblokken te werken. Een goede sterke muur verkrijgt u door uw muur zo dik mogelijk te maken: minimaal 20 cm.

Ook raden we aan om in elke tweede laag een betonijzer van minimaal 8 mm dikte mee in te werken om barsten te voorkomen. En natuurlijk moet de mortel van goede kwaliteit zijn.

Over de gladheid van afwerking beslist u zelf. Hou er rekening mee dat de dikte van polyester 2 mm is. Als u een gemetste muur niet bezet, zal de vorm van de stenen altijd zichtbaar blijven. Sommige mensen vinden dit storend, anderen niet.

Categorie├źn

Archief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Uw gegevens